четвъртък, 24 януари 2013 г.

Здравословното хранене като игра





Да започнеш да се храниш здравословно, обикновено е въпрос на зрелия избор на всеки отделен човек. 

Вендинг машините в училище

Понякога този избор е под въздействието на семейната среда или се случва като естествено решение– без специална причина. В други случаи е резултат от специфични житейски обстоятелства, които могат да са положителни или стресови.
Независимо от причината за избора, ако здравословното хранене е цел само по себе си, понякога може да се превърне в непосилна задача. Важен фактор за успеха е разбирането и подкрепата на семейството, както и навиците натрупани от детството. Задачата е трудна за един човек, с изграден модел от небалансирани хранителни навици. Много по- лесен успех би имал човекът отраснал в среда, в която здравословното хранене е било норма и въпрос на естествен избор.
За децата е много по- добре да имат възможността да усвоят добрите модели още от ранна възраст. Или както е написал Фридрих Шилер - „Човекът играе само там, където е човек в пълното значение на думата, и е изцяло човек само там, където играе” това се случва неусетно, когато е сякаш на игра. 
Плакати за в училището

До тази проста истина стигнали и здравните власти в Модена, град в северна Италия от небезизвестната област Емилия – Романя. Така бил иницииран проекта „Здравословно хранене в училище с вендинг машини”. 


Целта на проекта била да насърчи консумацията на здравословни храни и напитки, плодове, плодови салати, плодови сокове и кисели млека чрез вендинг машини в училищата. В изпълнението му се включили още общината, една от големите фирми за вендинг услуги, училищните настоятелства на 5 училища.

Книжки за класната стая

 Решаваща роля за успеха на проекта имала увереността на родителите в каузата. Те заедно с училищните настоятелства, здравните съветници и разбира се с участието на децата създали идеалната за малчуганите комбинация от вкусни и здравословни изкушения. 

Децата, заедно с учителите участвали сами в разработката на кампанията за популяризиране на здравословния начин на живот с рисунки, образователни викторини и игри.

Така от досадна, темата за здравословните навици станала наистина интересна и вълнуваща за децата, защото се въплътила в техните интереси и игри. 
Кой казва, че добрите инициативи са обречени на неуспех?

Няма коментари:

Публикуване на коментар